Przyprawy

Korzyści zdrowotne nasion chia

Nasiona chia to jadalne nasiona kwitnącej rośliny pustynnej, spokrewnionej z miętą, która rośnie w Meksyku i była regularnie używana w kulturach Majów i Azteków. W języku Majów słowo „chia” oznacza siłę. Nazwa jest odpowiednia, ponieważ te małe nasionka są pełne składników odżywczych, na których wojownicy polegali w celu uzyskania dodatkowej energii. Obecnie nasiona chia są doceniane za ich bogate ilości kwasów tłuszczowych omega-3, węglowodanów, białka, błonnika, przeciwutleniaczy i wapnia, a to tylko kilka z zalet nasion chia.

Pomagają w trawieniu
Nasiona chia są wzbogacone błonnikiem. Każde 100 gramów to blisko 40 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie i pomaga zapobiegać dolegliwościom jelitowym (takim jak zaparcia). Błonnik pomaga również w łagodzeniu zapalenia jelit, ich drażliwości, a także w regulacji poziomu cholesterolu.

Utrata wagi
Nasiona są nie tylko bogate w błonnik, ale także dostarczają energii. Zaledwie garść nasion chia zmieszana z orzechami i suszonymi owocami lub dołączona do koktajli lub koktajli pomoże Ci zachować sytość na dłużej. Nasiona chia mogą wchłonąć dużo płynów i rozszerzyć się w żołądku, co pomaga w hamowaniu apetytu, przeciwdziałaniu przedwczesnym napadom głodu, zapobieganiu napadom objadania się, a tym samym ułatwianiu utraty wagi.

Niezbędne minerały i przeciwutleniacze
Nasiona chia są pełne niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które są powiązane z działaniem przeciwzapalnym, wzrostem komórek rakowych, starzeniem się i związanym z wiekiem osłabieniem funkcji poznawczych. Zaledwie kilka łyżek nasion chia może stanowić 30% dziennego zapotrzebowania na mangan i 18% dziennego zapotrzebowania na wapń.