Wiele osób interesuje się nowościami kulinarnymi, lubi wprowadzać nowe produkty do swojej kuchni, testować nowe smaki. Taka otwartość w sferze kulinariów to coś naprawdę wspaniałego. W ten sposób można bowiem poznać lokalne przysmaki z różnych części świata, które bardzo często idealnie można zaadoptować do kuchni polskiej. Jednym z takich produktów jest syrop klonowy.
Pyszny syrop klonowy
Syrop klonowy bywa używany przez ludzi, którzy wystrzegają się białego cukru. Ma on łagodny smak i przyjemny aromat, jest produktem naturalnym, oryginalnie powinien pochodzić z Kanady. Amerykanie czy Kanadyjczycy jedzą go w różnych zaskakujących połączeniach smakowych, na przykład doprawiają syropem klonowym nawet bekon. Poniżej kilka trochę bardziej tradycyjnych pomysłów na to, do czego dodawać ten przysmak.
Do czego dodawać syrop klonowy?
Syropem klonowym warto doprawiać wszystkie śniadaniowe smakołyki na słodko. Będzie zatem idealnie nadawał się do wykończenia owsianki czy jaglanki z owocami, wtedy warto stosować go zamiennie zamiast miodu. Poza tym można nim polewać różnego rodzaju placuszki śniadaniowe, pancakes, tradycyjne polskie naleśniki, a także omlety smażone lub pieczone, czyli dutch baby. We wszystkich tych daniach syrop klonowy komponuje się idealnie ze świeżymi owocami, czyli jagodami lub malinami, którymi można posypać świeżo przygotowane potrawy. Ten sposób otrzymuje się potrawę nie tylko pyszną, ale też po prostu piękną, tak że ma się ochotę jeść ją oczami.