Każda, troszcząca się o zdrowie osoba, niezależnie od wieku, przestrzega określonych zasad, które między innymi dotyczą sposobu odżywiania się i wspierania organizmu za pomocą naturalnych suplementów. Jednym z najlepszych sposobów dbania o siebie i najbliższych jest imbir kandyzowany, który posiada lecznicze, odchudzające i prozdrowotne właściwości.
Działanie imbiru, dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym, takim jak gingerol, citral, zinferon polega na łagodzeniu mdłości, leczeniu przeziębienia i migreny, polepszaniu krążenia krwi czy ułatwianiu trawienia. O działaniu imbiru śmiało można powiedzieć, że jest ono uniwersalne i kompleksowe. Doceniają je nie tylko miłośnicy jego aromatyczno-smakowych walorów, ale także wszyscy, którzy szanują „szlachetne zdrowie”.
Przechowywanie imbiru kandyzowanego, bez względu na to, czy został on przygotowany samodzielnie czy kupiony, jest bardzo proste, a co więcej, jego przydatność do spożycia (pod warunkiem, że zostaną zachowane wszystkie wymagania) waha się od kilku do kilkunastu miesięcy. Imbir jest rośliną, której rozliczne właściwości są wykorzystywane w różnych dziedzinach, zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii. Na bazie imbiru przygotowuje się też leki.