Chociaż nazwa antyoksydanty wydaje się tajemnicza i skomplikowana, są to naturalne związki chemiczne, których zadaniem jest usuwanie z organizmu wolnych rodników. Przeciwutleniacze mają dobry wpływ na organizm człowieka oraz można je odnaleźć w wielu produktach.
Dlaczego wolne rodniki są szkodliwe?
Przeciwutleniacze są ważne, ponieważ posiadają zdolność hamowania rozwoju wolnych rodników. Wolne rodniki to niesparowane elektrony, które pragną czerpać brakujący elektron z komórek organizmu. Jeśli jest ich zbyt dużo to pojawia się stres oksydacyjny, czyli brak równowagi pomiędzy utleniaczami i przeciwutleniaczami. Taka sytuacja sprzyja występowaniu poważnych chorób, na przykład zawałom serca, chorobie Alzheimera, miażdżycy, nowotworom, zaćmie oraz udarowi mózgu.
Skąd czerpać antyoksydanty?
Przeciwutleniacze występują naturalnie w nieprzetworzonej żywności, a zwłaszcza w surowych owocach i warzywach. Chociaż nie jest to jedyne źródło antyoksydantów. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów jest witamina C, więc warto zadbać o jej obecność w diecie. Witamina ta występuje w czarnych porzeczkach, cytrusach, aronii, aceroli, brokułach, pomidorach i brukselce. Witaminy A i E, które są też doskonałymi przeciwutleniaczami można znaleźć w tłuszczach roślinnych, orzechach, kiełkach pszenicy, sałacie, marchewce, szpinaku.
Przeciwutleniacze można też dostarczać wraz z dobrymi suplementami diety.