Witamina C to jedna z najbardziej znanych witamin. Znajduje się w apteczkach w niemal każdym domu. Nie każdy jednak wie, że wyróżnić można kilka rodzajów witaminy i sposobów jej dawkowania.
Witamina C w proszku
Witamina C może być dostępna w proszku. Nie posiada ona konserwantów oraz parabenów. Charakteryzuje się tym, iż usuwa toksyny i pozostałości po lekach syntetycznych. Dodatkowo wpływa na lepsze przyswajanie żelaza przez organizm. Często stosowana jest w leczeniu astmy i alergii. Ma także pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Głównym składnikiem witaminy C w proszku jest naturalny kwas l – askorbinowy. Dawkowanie witaminy C w proszku jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać w szklane wody i wypić.
Witamina C 1000
Stosowana jest w przypadku niedoboru witaminy C oraz w stanach, kiedy organizm wykazuje większy popyt na witaminę C. Skutecznie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Ważne jest jednak, aby witamina C 1000 nie była podawana dzieciom poniżej 1 roku. Ten rodzaj witaminy C występuje w postaci tabletek musujących.
Witamina C liposomalna
Jest to bardzo łagodny rodzaj witaminy C. Jednak co ważne, docieka do wszystkich komórek. Liposomaną witaminę C przygotować można samodzielnie w domu. Skutecznie redukuje stany zapalne powstałe w wyniku przeziębienia bądź grypy. Wspiera komórki odpornościowe w organizmie. Jej cechą charakterystyczną jest bardzo wysoka bioprzyswajalność.