Naga jolokia należy do grupy najostrzejszych papryk świata. Niezwykłe walory smakowe, aromatyczne, ale także prozdrowotne doceniane są już od wieków. Ta roślina jest jednym z gatunków papryki, uprawianej ze względu na doskonałe walory przyprawowe na terenie Indii oraz Bangladeszu. Naga jolokia zwana jest również wężową papryką chili, a także ghost pepper. Sproszkowaną przyprawę uzyskuje się z wysuszonych i zmielonych małych podłużnych papryczek o czerwonym kolorze.
Do czego używana jest naga jolokia?
Ta doskonała przyprawa jest najczęściej składnikiem dań kuchni meksykańskiej oraz orientalnych, w tym chińskiej, tajskiej czy indyjskiej. Nadaje im bardzo pikantny smak, a także bogaty aromat. Przyprawa jest dodawana do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a także do dań wegetariańskich i wegańskich. Dla miłośników mocnych wrażeń kulinarnych jest jednym z niezastąpionych dodatków podnoszących walory smakowe dań, szczególnie mięsnych.
Jakie wartości prozdrowotne posiada naga jolokia?
Walory smakowe i aromatyczne są oczywiste dla tej przyprawy, ale posiada ona więcej bardzo wartościowych cech prozdrowotnych. Ten gatunek papryki działa na organizm rozgrzewająco i antybakteryjnie. Wspomaga czynności układu trawiennego, a także pobudza apetyt. Niewiele osób wie, że używając tej przyprawy można pozytywnie wpływać na łagodzenie stanów zapalnych, zapobieganie nowotworom, a także na wspomaganie układu krążenia. Naga jolokia (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/papryka/papryka-chilli-naga-jolokia) wykazuje właściwości przeciwbólowe oraz podnosi poziom odporności organizmu.