herbata

Masala chai – aromatyczna i relaksująca

Przygotowanie aromatycznej, dobrze smakującej herbaty wymaga wielu zabiegów, a co więcej, należy użyć w tym celu odpowiednio dobranych składników. Warto podkreślić, że niektóre tego typu napoje są spożywane nie tylko z powodu ich walorów smakowych, ale także dla zapewnienia organizmowi prawidłowego funkcjonowania.

Regularne picie indyjskiej herbaty, przygotowywanej na bazie mieszanki ziołowo-roślinnej, sprawia, że jest to napój, dzięki któremu można zadbać zarówno o zdrowie, jak i o piękny wygląd. Takie unikatowe właściwości posiada indyjska herbata, która – nawet po wypiciu jednej filiżanki – jest w stanie przyczynić się do odprężenia i zrelaksowania zmęczonej codziennym zabieganiem osoby.

Sposób parzenia tej rozsiewającej wokół zapach herbaty jest bardzo różnorodny, o czym może świadczyć fakt, że nawet w Indiach – kolebce masala chai – każda z rodzin stosuje swoje własne zasady jej przygotowywania, dobierając odpowiednie składniki, które urozmaicają jej smak.

Termin masala oznacza po prostu przyprawę i dlatego do zaparzenia tej herbaty, o dość ostrym smaku, można wykorzystać, takie przyprawy jak imbir, kardamon, pieprz, goździki, cynamon, łagodząc jednocześnie smak za pomocą cukru czy miodu. Rozgrzewająca herbata bardzo dobrze smakuje z dodatkiem mleka, ponieważ z reguły jest bardzo mocna.