Jałowiec przede wszystkim ze względu na swoje liczne właściwości wykorzystywany jest w lecznictwie. Warto także mieć świadomość, że nie jest to tylko i wyłącznie naturalny środek leczniczy, ale również przyprawa.
Skład i właściwości jałowca
Jak zostało już wspomniane wcześniej jałowiec jest znany z bardzo cennych właściwości. Warto podkreślić, że owoce jałowca są bardzo bogate garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne czy flawonoidy. Produkt dzięki wymienionym związkom charakteryzuje się właściwościami moczopędnymi, a także bakteriobójczym działaniem w drogach moczowych. Jałowiec wykorzystywany jest zatem bardzo często w przypadku stanów zapalnych układu moczowego. Wspomaga również wydzielanie żółci czy pracę wątroby. W ten sposób usprawniane jest trawienie.
Zastosowanie jałowca
W celach leczniczych wykorzystywane są dojrzałe, ciemnofioletowe owoce jałowca. Należy je zbierać późną jesienią, zimą, a następnie rekomendowane jest suszenie w temperaturze, która nie będzie przekraczała 35 stopni Celsjusza. Na ich bazie wytwarzany jest olejek jałowcowy bardzo zalecany przez współczesną fitoterapię.
Kiedy nie powinno się stosować preparatów z jałowca?
Odradzane jest stosowanie wyciągów z jałowca przez dłuższy czas lub w większych dawkach. Nie jest zalecane jedzenie więcej niż trzech, czterech owoców dziennie. Można bowiem w ten sposób bardzo podrażnić sobie nerki czy przewód pokarmowy. Nie jest również rekomendowane stosowanie jałowca w przypadku ostrych stanów zapalnych przewodu pokarmowego.