Na świecie herbata jaśminowa znana jest od kilkuset lat. Jakiś czas temu zaczęła się cieszyć dużą popularnością również w Polsce. Jakie są właściwości tej herbaty o nietypowym smaku oraz aromacie?
Właściwości herbaty jaśminowej
Regularne picie tej herbaty niesie za sobą wiele korzyści. Jedną z nich jest usuwanie oznak zmęczenia, a także pomoc w pozbyciu się uciążliwego bólu głowy. Dodatkowo napój dobrze wpływa na ogólny stan zdrowia, ponieważ poprawia wzrok, usprawnia pracę nerek, a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Warto wiedzieć, że herbata pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także wspomaga pracę układu trawiennego. Po herbatę jaśminową warto sięgać w okresie jesienno-zimowym, czyli w czasie kiedy nietrudno o infekcję, gdyż napój pomaga pozbyć się różnych dolegliwości typowych dla przeziębienia. Jak widać picie tego napoju wiąże się nie tylko z przyjemnymi doznaniami dla kubków smakowych, ale również poprawą stanu zdrowia.
Jak parzyć herbatę?
Sposób parzenia herbaty będzie się różnił w zależności od rodzaju przygotowywanego naparu. Herbata czarna powinna być zalewana wrzątkiem i parzona przez około 2-3 minuty. Zielona, czyli delikatniejsza odmiana herbaty jaśminowej powinna być zalana wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza i parzona przez blisko 5 minut.