Pysznych i niezwykle zdrowych herbat nie trzeba szukać jedynie pośród propozycji napojów z dalekiej Azji czy Japonii – również nasze rodzime zioła i rośliny mogą doskonale wpływać na nasz organizm, leczyć go, a nawet upiększać.
Dobroczynne działanie kwiatostanu lipy
Lipa znana jest już od czasów starożytnych, kiedy to lekarze rzymscy i greccy bardzo często i chętnie sięgali po napary z tej rośliny. Kwiat lipy jest bogaty w flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, witaminę PP, śluz, a także kwasy organiczne (jabłkowy, glutaminowy oraz winny). Ponadto napar z lipy działa napotnie i świetnie sprawdza się w przypadku wszelkiego rodzaju przeziębień, stanów zapalnych gardła i krtani oraz anginy. Herbata z lipy wykazuje także właściwości przeciwskurczowe, przeciwbólowe oraz żółciopędne.
W jaki sposób przyjmować napar z lipy?
Napar z kwiatostanu lipy można przyrządzić i przyjmować na dwa sposoby: jako herbata do picia lub jako odwar, którym będziemy płukać jamę ustną i gardło, lub dodamy kilka kropel do kąpieli jeśli cierpimy na nerwobóle.
Do kubka lub szklanki należy wrzucić maksymalnie 2 łyżeczki suszu, a następnie zalać go gorącą wodą i przykryć. Herbata powinna się zaparzać ok. 5-10 minut. Napar należy odcedzić i tak przygotowany napój powinno się pić 3 razy dziennie po jednej filiżance.