Przyprawy kojarzą nam się głównie z tym że są elementem wykończeniowym wielu popisowych dań. Mało kto zdaje sobie sprawę, że mogą być one doskonałym środkiem leczniczym, który jest w stanie złagodzić wiele nieprzyjemnych dolegliwości układu trawiennego.
Które przyprawy mają właściwości lecznicze?
Pieprz zyskał opinię, że doskonale leczy katar i bóle żołądka. Niekiedy dodaje się go do alkoholu, bo to ma pomóc rozgrzać schorowane błony żołądkowe. Koper włoski leczy z kolei wszelkie wzdęcia i kolki jelitowe. Jest w pełni bezpieczny, więc można podawać go nawet noworodkom. Niewiele osób jednak wie, że podobne, a nawet szersze działanie ma czubryca. Podstawową właściwością leczniczą czubrycy jest hamowanie rozwoju drożdżaków, bakterii gronkowca i paciorkowców. Sam cząber górski ma właściwości odkażające, toteż doskonale sprawdza się na takie przypadłości jak zapalenie gardła lub całego układu moczowego.
W jakich jeszcze dziedzinach stosuje się czubrycę?
Choć to nieco zaskakujące ostatnio odkryto, że czubryca jest pomocna w zwalczaniu bolesnych miesiączek u pań oraz spowalnia rozwój wirusa HIV. Ile jest w tym prawdy, pokażą kolejne testy medyczne. Na razie eksperci są zadowoleni z dotychczasowych wyników badań i mają nadzieje, że teoria o leczniczych właściwościach cząbru górskiego, a więc i czubrycy się potwierdzi. Czubryca wykorzystywana jest również w dermatologi, bo pomaga w gojeniu się ran i łagodzi reakcję uczuleniową po ukąszeniu owadów. Poza tym zwalcza problem tłustej cery, a to ważna sprawa- zwłaszcza dla pań.