Suplementy

Sulforafan – ceniony składnik

Niewiele osób wie o tym, że brokuły zawierają bardzo cenny składnik zdrowotny, a mianowicie sulforafan. Jest on czynnym biologicznie związkiem, który wpływa na organizm bardzo korzystnie. 

Pamiętać należy o tym, że największe właściwości tego składniku działają najbardziej kilka dni po skiełkowaniu. W następnych dniach stężenie tego związku maleje bardzo szybko. W trakcie gotowania także zostaje utracona część jego zdrowotnych właściwości. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie brokułów na surowo, lub gotowanych na parze. To pozwala zachować ten cenny związek, który ma tyle drogocennych substancji!

KORZYŚCI ZE SPOŻYWANIA SULFORAFANU

Warzywa kapuściane mają najwięcej tego związku, dlatego włączenie ich na stałe do diety jest bardzo dobrym pomysłem. Sulforafan przyspiesza metabolizm www.evita.sklep.pl, działa wspomagająco na poziom glukozy we krwi, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, przeciwdziała zakażeniom bakteryjnym (zwłaszcza żołądka i jelit), wspomaga układ krwionośny i oddechowy.

Jest to związek chemiczny, który jest doceniany także przez diabetyków. Wpływa on korzystnie na poziom glukozy we krwi i wzmacnia organizm do walki z tą chorobą. 

Kiełki, brokuły, kapusta, jarmuż – to bogate warzywa, które zawierają najwięcej tego związku chemicznego. 

Sulforafan jest także składnikiem niektórych leków oraz suplementów diety. Znajdziemy go w każdej aptece, a spożywanie suplementów może wzmocnić nasz organizm w walce z różnymi bakteriami. Co ciekawe, suplementy są w tym przypadku lepiej przyswajane przez organizm niż w przypadku warzyw wyżej wymienionych. 

Jak widać, sulforafan jest czynnym związkiem występującym w niektórych warzywach oraz suplementach diety. Jest on polecany przez lekarzy, bowiem może przyczynić się do działania przeciwnowotworowego i eliminować bakterie w organizmie.