Herbata matcha to japońska zielona herbata w proszku, która uważana jest za najzdrowszą zieloną herbatę spośród wszystkich jej gatunków na świecie. Naukowcy od lat badają jej lecznicze właściwości. Zawdzięczamy je odpowiedniemu procesowi produkcji tej herbaty. Minimum dwa tygodnie przed zbiorami krzewy zostają zasłonięte przed słońcem, przez co opóźniony jest ich dalszy rozwój. W tym czasie liście nabierają delikatnej zielonej barwy i wytwarzają się aminokwasy. Po zbiorach liście są suszone, po czym ściera się je na proszek.
Właściwości matchy
Przeprowadzone w 2003 r. badania w Colorado wykazały, że herbata matcha zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata. Zawiera także wysoką ilość katechin, najsilniejszych przeciwutleniaczy mających właściwości antywirusowe i antybakteryjne, które wzmacniają również nasz układ odpornościowy. Jedną z występujących w matchy katechin jest galusan epigallokatechiny (EGCG), charakteryzuje się on silnym działaniem przeciwnowotworowym. Jest on odporny na wysoką temperaturę, możemy zatem zalewać matchę gorącą wodą, nie tracąc przy tym jej cennych właściwości.
Zastosowanie matchy
Matcha świetnie przydaje się w kuchni. Możemy na jej bazie przygotowywać różnego rodzaje koktajle, jogurty, smoothie, a także matcha latte, czyli matchę z dodatkiem mleka. Ze względu na swój oryginalny kolor i smak matcha będzie doskonałym dodatków do ciast i kremów. Wypieki z dodatkiem matchy będą nie tylko wyjątkowo wyglądały, ale przede wszystkim zapewnią nam porcję niezbędnych aminokwasów.