zioła

Zdrowotne właściwości chmielu zawarte w naparze i sposób przygotowania go

szyszki chmielu

Właściwości szyszek chmielu znane są od wieków. Powoduje to, że chmiel ma szerokie zastosowanie w leczeniu chorób i przeciwdziałaniu ich rozwojowi. Powszechnie zdrowotne właściwości chmielu wykorzystuje się w medycynie tradycyjnej, gdzie na jego bazie przygotowuje się napar, który ułatwia zasypianie i łagodzi dolegliwości trawienne.

Zdrowotne właściwości chmielu


Chmiel w formie szyszek chmielowych ma działanie uspokajające i poleca się go osobom przemęczonym i zestresowanym. To też dobry wybór dla osób, które mają trudności z zasypianiem. Medycyna niekonwencjonalna poleca stosowanie chmielu i wykorzystanie właściwości szyszek chmielu również w walce z próchnicą i chorobami dziąseł. Wynika to z zawartości substancji, które hamują rozwój choroby.
Chmiel wpływa pozytywnie na trawienie, dlatego sięgają po niego osoby z dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Stosuje się go również na problemy z układem moczowym, ponieważ posiada działanie rozkurczowe i moczopędne.

Napar z szyszek chmielu – jak go przygotować?


Aby przygotować napar z szyszek chmielu należy 1 łyżeczkę szyszek chmielu (ok. 0,5 g) wsypać do szklanki i zalać wrzącą wodą. Następnie napar należy przykryć i pozostawić na kwadrans do zaparzenia. Po tym czasie napar wymaga przecedzenia.
Napar należy pić ciepły, ale nie gorący. Zaleca się picie go od dwóch do czterech razy dziennie, w tym przed głównymi posiłkami, co usprawnia prace układu trawiennego. Z kolei picie naparu wieczorem uspokaja i pomaga zasnąć.