herbata

Zastosowanie matchy w kuchni

Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że drobno mielona zielona herbata w proszku jest świetną przyprawą oraz dodatkiem do wielu potraw, wzbogacając ich smak, ale również dodając im wielu wartości odżywczych. Matcha, bo o niej mowa, ma wiele zastosowań. Przyjrzyjmy się jej i znajdźmy dla niej miejsce w naszej kuchni.

Najprostszym sposobem na wykorzystanie matchy w kuchni jest dodawanie jej do koktajli. Najprostszy przepis na shake to zmiksować w blenderze banana, maślankę oraz matchę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Taki shake jest nie tylko przepyszny, ale również korzystny dla naszego zdrowia.
Warto dodać matchy do różnego rodzaju ciast, na przykład babeczek czy muffinów. Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych, uzyskamy też piękny, zielony kolor naszego ciasta, bowiem japońska matcha to idealny, naturalny barwnik spożywczy.

Sproszkowana zielona herbata ma specyficzny, silny smak, dlatego może być również wykorzystana do słonych dań. Polacy kochają zupy, więc dlaczego by nie nadać im trochę orientalnego klimatu i dodatkowego smaku. Przygotuj zupę warzywną tak jak zwykle, ale pod koniec gotowania dodaj do garnka matchę. Zupa zyska niesamowicie intensywny, wiosenny, zielony kolor, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej apetyczna i zachęci największych niejadków do jedzenia.
Matchę wykorzystuje się również w cukiernictwie! Można zabarwiać nią kremy i masy do tortów, bez zbędnej chemii.