herbata

Wyjątkowy kwiat hibiskusa – pochodzenie i charakterystyka

Na początek trochę historii. Piękny czerwony lub purpurowy kwiat hibiskusa znany jest już od wielu wieków. Największą popularnością cieszył się w starożytnym Egipcie, gdzie sporządzanym z niego naparem zachwycali się faraonowie. Znany był wtedy pod nazwą karkade. Prawdopodobnie zwyczaj parzenia hibiskusa dotarł do Afryki z Indii. Obecnie napój ten odgrywa między innymi bardzo ważną rolę w życiu muzułmanów, którym religia zabrania picia alkoholu. Mocno zaparzone kwiaty hibiskusa i bardzo mocno posłodzony napój, zastępują im wino.

Kilka słów o uprawie kwiatu i produkcji.

Hibiskus, kiedyś dziko rosnący, obecnie jest powszechnie uprawiany głównie w Indiach i Afryce. Oprócz kwiatów czerwonych i purpurowych spotyka się także kwiaty białe, blado różowe i żółtawe.  Należy do tej samej rodziny, co nasze malwy, ale rośnie w cieplejszym klimacie. W przeciwieństwie do większości herbat ziołowych, herbatka z hibiskusa produkowana jest nie z liści, ale z kielichów kwiatu. Zebrane kielichy suszy się, a żeby sporządzić herbatkę, zalewa się je wrzątkiem.

Coś na temat herbatki z hibiskusem.

Obecnie herbata z hibiskusem należy do jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Głównymi jej atutami są piękny, głęboki, czerwony kolor,  mocny aromat i kwaskowaty, trochę cierpki smak, dlatego dla miłośników słodkich herbat, będzie stanowiła nie lada wyzwanie. Badania naukowców udowodniły, że herbatka z hibiskusa to nie tylko zwykły napój, ale coś więcej – to przede wszystkim napój o licznych właściwościach leczniczych.