Przyprawy

Naga jolokia – top najostrzejszych papryk świata

 

ostra swieza papryka

Naga jolokia należy do grupy najostrzejszych papryk świata. Niezwykłe walory smakowe, aromatyczne, ale także prozdrowotne doceniane są już od wieków. Ta roślina jest jednym z gatunków papryki, uprawianej ze względu na doskonałe walory przyprawowe na terenie Indii oraz Bangladeszu. Naga jolokia zwana jest również wężową papryką chili, a także ghost pepper. Sproszkowaną przyprawę uzyskuje się z wysuszonych i zmielonych małych podłużnych papryczek o czerwonym kolorze.

Do czego używana jest naga jolokia?

Ta doskonała przyprawa jest najczęściej składnikiem dań kuchni meksykańskiej oraz orientalnych, w tym chińskiej, tajskiej czy indyjskiej. Nadaje im bardzo pikantny smak, a także bogaty aromat. Przyprawa jest dodawana do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a także do dań wegetariańskich i wegańskich. Dla miłośników mocnych wrażeń kulinarnych jest jednym z niezastąpionych dodatków podnoszących walory smakowe dań, szczególnie mięsnych.

Jakie wartości prozdrowotne posiada naga jolokia?

Walory smakowe i aromatyczne są oczywiste dla tej przyprawy, ale posiada ona więcej bardzo wartościowych cech prozdrowotnych. Ten gatunek papryki działa na organizm rozgrzewająco i antybakteryjnie. Wspomaga czynności układu trawiennego, a także pobudza apetyt. Niewiele osób wie, że używając tej przyprawy można pozytywnie wpływać na łagodzenie stanów zapalnych, zapobieganie nowotworom, a także na wspomaganie układu krążenia. Naga jolokia (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/papryka/papryka-chilli-naga-jolokia) wykazuje właściwości przeciwbólowe oraz podnosi poziom odporności organizmu.