zioła

Koniec z fast food – czas na superfood!

Kwestie związane ze zdrowym odżywianiem stają się coraz bardziej popularne. Wiele osób ma świadomość, jak ważna jest codzienna odpowiednio zbilansowana dieta, dzięki której można cieszyć się zdrowiem i siłami witalnymi.

Fast food czy superfood?

W codziennym zabieganiu jakże łatwo popełniać mniejsze i większe błędy żywieniowe, a to one skutkują nie tylko nadwagą, ale również kiepskim samopoczuciem, a nawet chorobami. Zdecydowanie więcej osób zje w pośpiechu jedzenie typu fast food niż przygotuje sobie wcześniej coś smacznego i zdrowego w domu, a przecież czasami nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni, aby zaspokoić swój głód, a jednocześnie dostarczyć mnóstwo cennych składników odżywczych. Można nasiona chia zalać mlekiem roślinnym i wstawić na noc do lodówki, a rano jedynie dorzucić trochę owoców i pyszna przekąska jest gotowa. Co ważne, to bardzo zdrowa przekąska, dzięki której organizm będzie odpowiednio wzbogacony błonnikiem, kwasem tłuszczowym omega-3, witaminami z grupy B, a zwłaszcza B1, B2 i B3 oraz dobrze przyswajalnym wapniem, fosforem, cynkiem czy manganem. Szałwia hiszpańska, bo tak inaczej nazywane są nasiona chia, charakteryzuje się bardzo dużą ilością przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki o działaniu zapalnym i chorobotwórczym. Ponadto jest to całkiem dobre źródło białka. To dlatego chia zalicza się do superfoods, a więc produktów żywnościowych o niezwykle cennych dla zdrowia człowieka właściwościach.