zdrowie

Dlaczego warto i jak spożywać nasiona konopi?

Jeśli ktoś nie wie, czym są i jak smakują nasiona konopi, to jak najbardziej powinien nadrobić straty. Włączenie ich do swojego menu będzie strzałem w dziesiątkę dla wszystkich osób pragnących jeść zdrowo i smacznie. Można je wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Regularne ich pozywanie bez wątpienia będzie miało bardzo korzystny wpływ zarówno na sferę fizyczną, jak i psychiczną. 

Co zawierają nasiona konopi i jakie mają zastosowanie w kuchni? 

W nasionach konopi ukrytych jest wiele dobrodziejstw natury. Nie brakuje w nich witamin z grupy B takich jak B1, B2, B3 i B6. To samo dotyczy witaminy A, C i E. Z minerałów nasiona konopi zawierają magnez, wapń, miedź, cynk, mangan, żelazo i sód. Maja one sporo błonnika pokarmowego, kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 i omega 6 oraz cały profil aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona konopi można jest na wiele sposobów. Tak naprawdę to nie trzeba nawet niczego do nich dodawać, gdyż są bardzo smaczne i same w sobie stanowią wyśmienitą oraz pożywną przekąskę. Można z nich nawet wyczarować ciastka konopne i zjeść je ze smakiem o dowolnej porze dnia. Mają delikatny i słodkawy smak, dlatego nadają się jako dodatek do niemalże każdej potrawy. Sprawdzą się zarówno w wersji na słodko w postaci dodatku do lodów, deserów, ciast, jogurtu czy w postaci ciastek konopnych oraz w wersji wytrawnej – do dań makaronowych, sałatek czy kanapek. Warto wypróbować wszystkie warianty. Jako, że nasiona konopi są miękkie, z łatwością można je zblendować, tworząc różnego typu pasty czy hummus. Świetnie sprawdzą się także d przygotowania wyśmienitej zupy.